Ferdinand Pronk

Schrijfplezier

Als jochie van 7 maakte ik mijn eerste krant. De omvang was niet groter dan een velletje uit een notitieblokje, maar er stonden toch drie artikeltjes in, elk ongeveer van tweet-lengte en geïllustreerd met stempels uit mijn nieuwe stempeldoos.

Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt en er gelukkig nog net zo veel plezier in als toen ik dat eerste krantje schreef. Sterker nog: er is een dimensie bijgekomen nu ik mijn schrijftalent kan gebruiken om mensen te informeren of in beweging te zetten.

Als ik schrijftrainingen geef, merk ik dat mensen die schrijven maar niks vinden tot hun verbazing prima verhalen produceren. En weer lol krijgen in het schrijven.

Schrijver en verteller

Ik doe graag actief mee aan mijn wijk en stad. Daarom ben ik lid van de wijkraad en redacteur van ‘mijn’ wijkkrant: het Binnenblad. Daarnaast schrijf ik artikelen voor de zeer nuttige organisatie Bedrijf en Samenleving. Bij ‘Verhalenmakers’ bundelen schrijvers hun verhalen over Haarlem. Regelmatig lever ik een bijdrage. En ik vertel er met regelmaat een verhaal. Dat doe ik ook bij De Mot.

Improvisatietheater

Improvisatietheater is mijn grote hobby. Ik speel met veel plezier bij TarTrek in Haarlem. Het geeft me niet alleen ontspanning, maar helpt me ook in mijn werk. Belangrijke lessen die ik in mijn werk toepas zijn:

– Zet je zintuigen open
– Stel je flexibel op, accepteer de impulsen die je krijgt
– Geef je medespelers vertrouwen en laat ze schitteren

In mijn schrijftrainingen gebruik ik regelmatig improvisatietheater. Heel effectief!

Opleiding en loopbaan

Ik studeerde ruimtelijke planning op de Verkeersakademie Tilburg (zo spelde je dat toen) en werkte als milieu- en afvalspecialist bij gemeenten, een regionaal samenwerkingsverband en een adviesbureau. Maar communicatie lokte. Ik schreef in mijn vrije tijd, presenteerde en interviewde bij de lokale radio. En dus (?) haalde ik in mijn avonduren het hbo-diploma Journalistiek en Communicatie. Vervolgens startte ik mijn eigen communicatiebureau.

CV

In mijn cv en op LinkedIn staan meer details over mijn opleiding en loopbaan.

Kennismaken

Leuk om kennis te maken. Zet je de eerste stap? info@pronk.net of 06 51 358 658